Dagboek 2019

1 maart: zaden bestellen, spitten en pepers

Zei ik laatst nog dat we dit jaar niet zoveel zouden doen op de moestuin? Daarmee bedoelde ik achteraf blijkbaar niet niet zoveel verschillende soorten groenten en kruiden. Maar misschien niet teveel van een soort; dus maar een paar rijtjes aardappelen, misschien 3 rode kolen, op die manier. Want we hebben vandaag zaden en pootgoed besteld en het is toch niet weinig 😉

Peulvruchten (sperziebonen, peulen, kapucijners… eigenlijk alles) hebben we nog veel zaden van afgelopen jaar. Ik weet niet of ze het allemaal nog gaan doen, maar vast genoeg voor een paar plantjes.

Nieuw dit jaar voor ons zijn de gele biet (Burpee Golden), roodpaarse boerenkool (Scarlet rood), paksoi en chinese kool. Ook gaan we zelf komkommer en tomaat zaaien. Vorig jaar hadden we hier plantjes van gekregen.

Daarnaast: aardappels, uien (rood, geel en sjalot), rode biet, boerenkool, rode kool, spitskool, courgette, pompoen (Uchiki en Butternut), prei (hopen dat ze beter gaan dan afgelopen jaar), worteltjes, knolvenkel, snijbiet, radijs en mais.

Totaal ongeveer toch 25 verschillende soorten groente 🙂 En aan kruiden komt er bij: anijs, kamille, komijn, ananaskers en een mix van eetbare bloemen en kruiden. Ik heb er weer zin in!

Spitten

Maar om al die groenten en kruiden kwijt te kunnen, moet de tuin er wel goed bij liggen. Elk jaar nemen we ons voor om aan het eind van het seizoen de tuin te spitten. Zodat in de winter de vorst er overheen kan gaan en het onkruid kapot gaat. En elk jaar komt het er niet van. Nu ook weer en de tuin lag er dan ook bij met een groene waas. Maar inmiddels heeft Edwin alle stenen paden er uit gehaald en is de tuin machinaal gespit.

We hebben veel gras op de moestuin, zowel kweekgras als gewoon gras. Dat kan je ook wel zien op de foto, het is nog een beetje groen. Maar we hebben er alle vertrouwen in dat het goed komt. Helemaal onkruidvrij zal onze tuin sowieso nooit worden :-p Binnenkort frezen, want onder andere de plantuitjes kunnen de grond al in. Of misschien maken we hier eerst een klein stukje voor vrij. Ik moet nog even op een rijtje zetten wat wanneer de grond in kan of voorgezaaid kan worden.

De vermiculiet heeft gewonnen

De eerste twee peperzaadjes zijn ontkiemt in de vermiculiet. Dat gaat (mede door het kweekbakje natuurlijk) dus toch beter dan in gewone potjes aarde. En het weer heeft de afgelopen week natuurlijk ook meegewerkt, ze stonden heerlijk warm in het zonnetje voor het raam. Helaas is dat lekkere weer weer voorbij, waardoor ik hoop dat het warm genoeg blijft voor de overige zaadjes. Ze zouden tussen 10 dagen (vandaag) en 21 dagen moeten ontkiemen, maar daarvoor is wel een temperatuur nodig van 25 tot 30 graden. In de zon was dat het wel de afgelopen tijd, maar nu zonder zon is het gewoon maar 21 graden binnen. Afwachten dus.

Biquinho Yellow

Biquinho Yellow

 

Cajun Belle

Cajun Belle

 

Klik om een reactie te geven

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

To Top