Dagboek 2017

11 mei; Eerste bloemen in de tuinbonen!

Bloemen in de tuinbonenWat een heerlijk weer vandaag, gewoon genieten op de moestuin 🙂 En wat zagen we vandaag: de eerste bloemen in de tuinbonen. Zo leuk!

Wel benieuwd wanneer de eerste luizen er dan aankomen. Hoe vroeger de tuinbonen zijn, hoe minder last van luizen je hebt. Maar wij waren vrij laat dit jaar dus ontkomen we niet aan de luizen straks. Als er luizen in zitten is het aan te raden om de planten te toppen. Een manier is om na maximaal 8 bloemtrosjes de top uit de plant te knippen of te knijpen.  Er wordt ook wel gezegd dat je zodra je luizen ziet de top er uit moet halen. De top vinden ze het lekkerst en de plant wordt dan minder aantrekkelijk voor luizen. Bijkomend voordeel is dat alle bloemen dan nog uitgroeien tot volwassen peulen en sneller afrijpen.

Overigens kan je de tuinbonen (peulen) ook met luizen nog oogsten want de luis dringt niet door de peul heen tot bij de tuinbonen zelf, ze zorgen vooral voor een slechte bevruchting van de bloemen en verzwakken de plant. Vorig jaar hebben we ze ook met luis en al geoogst. Maar toen hadden we er nog niet zoveel.

En laten we hopen dat de lieveheersbeestjes onze tuin leuk vinden, want die houden van de bladluis.

IJsheiligen

Gelukkig is het meegevallen met de vorst, misschien heel lichtjes waardoor de courgettes een klein tikje hebben gekregen. Maar ze zien er uit of ze het wel gaan redden. Ook de bloemen in de aardbeien zien er nog goed uit en de aardappelplanten ook. En vandaag het begin van IJsheiligen, dus wordt de kans op nachtvorst nu echt klein.

Van het weekend dus de rest van de courgettes en de pompoenen uitplanten. Gaan ze hopelijk lekker doorgroeien!

Zoveel te doen

We moeten nog zoveel doen en ik heb het idee dat ik zo weinig tijd heb 🙁 Ik heb nog steeds geen nieuwe poging gedaan om afrikaantjes te zaaien en als ik nog langer wacht is het straks niet meer nodig. Misschien dan maar van het weekend op de plantjesmarkt kijken en ze gewoon kopen.

Naast de courgettes en de pompoenen, moeten de spruitjes en de boerenkool nog geplant worden. Ik heb ook nog peterselie die ik op de tuin wil planten. En het wordt ook wel tijd om de sperziebonen en de mais te zaaien. Dan willen we nog een rijtje knolvenkel zaaien.

In de kas moet ik nog de komkommers verplanten en ook de snoeptomaatjes en nog snackpaprika’s………… ach als ik het zo opschrijf dan valt het nog wel mee. We komen vast een heel eind van het weekend en volgende week.

Vandaag heb ik al een nieuwe poging gedaan om sla voor te zaaien. Bij de vorige poging kwamen er in tegenstelling tot de spruitjes en de boerenkool maar 2 miezerige plantjes op. Misschien de vermiculiet te droog. Ik hoop dat deze poging beter lukt.

En hij ziet er nu al zo leuk en vol uit de moestuin vinden we:

Alles groeit lekker door, ook het onkruid begint te komen. De delen waar we nog moeten planten en zaaien zijn momenteel keihard met grote brokken. Die moeten we daarom als het van het weekend geregend heeft (is voorspeld), netjes klaar maken. Als de grond wat nat is, is hij met een drietand heel goed los te maken en de brokken vallen dan ook makkelijk uit elkaar.

Klik om een reactie te geven

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

To Top