Dagboek 2019

12 april: zaaien, zaaien, zaaien

Zoals ik vorige week al aangaf, was ik van plan om nieuwe plantjes te gaan zaaien. En dat is gelukt:-) Niet alles wat ik van plan was. Zo heb ik bijvoorbeeld de pompoenen, courgettes, paksoi en komkommer nog niet gezaaid. Deze kunnen ook nog in mei en er werden zulke koude dagen verwacht dat ik dacht ‘ik wacht nog wel een weekje’.

Maar ik heb dus wel de boerenkool gezaaid. En toch gekozen om deze direct in potjes te zaaien in plaats van in vermiculiet. Per potje een paar zaadjes, ik kijk wat er op komt en probeer de beste over te houden en pluk die andere er dan uit.  Ook heb ik 2 potten met prei gezaaid. En ik kwam nog zaden van de stokslaboon tegen die nu al gezaaid kunnen worden.

Het ziet er gezellig vol uit in de kas. Zoals je ziet doen de peulen en de kolen het nog goed. Daarbij staan nu de gezaaide boerenkolen.

Naast de boerenkool en de prei, die ik het belangrijkst vond, heb ik verschillende bloemen gezaaid. Ik had nog oude zakjes met zaden, dus geen idee of er wat opkomt. En omdat de moestuin nog niet gefreest is (ik hoop echt dat dat nu aankomende week gaat gebeuren!) heb ik ook een pot met eetbare bloemen en kruiden, komkommerkruid, kamille en peterselie gezaaid. De peterselie is voor in de achtertuin, de rest voor op de moestuin. Natuurlijk ga ik de rest van de zaden van de eetbare bloemen en kruiden los op de moestuin zaaien, maar dan staat er in ieder geval al een plukje.

Moestuin

Helaas is de moestuin dus nog niet gefreesd 🙁 en kunnen de aardappels en uien de grond nog niet in. De gespitte kluiten zijn ook gewoon echt te hard om met de hand klein te maken. Geduld zal ik dus moeten hebben. Maar de laatste stukjes zijn nu ook omgespit. Wat daarbij een lekker klusje was, was het verwijderen van het kweekgras. Daar hebben we echt veel last van op de moestuin. Niet door de hele tuin, maar op bepaalde stukken. En dat is echt een vervelend, overblijvend, onkruid. Kweekgras is een wortelonkruid wat betekent dat het zich verankert met lange witte wortels. Beschadig je de wortels van kweekgras dan staat dit gelijk aan vermeerderen. Schoffelen en trekken werkt dus averechts. Je moet het met wortel en al uitroeien. Er zijn daarvoor meerdere mogelijkheden, welke ik nog op de onkruid op de moestuin -pagina zal toevoegen. Wij hebben nu geprobeerd alle wortels te verwijderen uit de gespitte kluit. 

Maar we hebben ook de eerste oogst meegenomen 🙂 De rabarber is echt al groot en heeft ruim genoeg stelen om te oogsten. Het eerste maaltje rabarber is daarom al lekker op. Twee planten vormen wel veel bloemen. Omdat deze energie kosten die je eigenlijk naar de stelen wilt hebben, hebben we deze er uit gehaald.

Pepers, tomaten en ananaskers

Tot slot nog de pepers, tomaten en ananaskersjes. Deze staan nog steeds binnen en blijven goed doorgroeien. Ik heb niet van alles weer een foto gemaakt. Onderstaand zie je van de pepers alleen de black olive. Hier hebben lang op moeten wachten, maar hij begint nu echt lekker door te groeien.

Klik om een reactie te geven

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

To Top