Dagboek 2017

13 juni: Oogsten, regen en onkruid op de moestuin

Doperwt

Alweer even geleden dat ik een berichtje heb geplaatst. Ondertussen zijn we natuurlijk wel een paar keer op de moestuin geweest en er is ook wel wat te vertellen, maar het is er gewoon niet van gekomen.

Eerst de regen, jeetje wat is er veel gevallen; 4,5 emmers per m2!! Nadat we twee weken geleden nog een paar keer per week moesten water geven, hoeft dat nu voorlopig niet meer. De pomp gaat ook niet aan deze week om de watertonnen bij te vullen. Maar….. we hebben geen plassen 🙂 Dat is zo fijn! En alles staat ook nog netjes, dus helemaal blij.

De pompoenen groeien goed en er is er maar een opgegeten door die stomme slakken. Hopelijk blijft het daarbij. Benieuwd wanneer de eerste bloemen er in komen. Helaas was er nog wel een courgette gesneuveld, dus daar heb ik toch maar nog 2 plantjes van gekocht. Op de een of andere manier wil het niet zo lukken met de courgettes dit jaar.

De mais doet het wel goed en groeit lekker door. Daar hebben we zondag nog 2 nieuwe rijtjes van gezaaid. En dan de uien, jeetje die vind ik echt al groot.

Maar niet alleen de gewassen groeien goed en vonden zo’n slokje regen wel lekker, ook het onkruid gaat hard. Dat is wel wat werk om bij te houden maar tot nu toe lukt het wel aardig. Al moet ik toegeven dat de ‘bedden’ er beter uitzien dan de paden. Daar en voor de schuur staat best wat onkruid wat ook lastig te verwijderen is omdat het tussen de tegels zit. Maar daar moeten we binnenkort ook echt wel eens mee aan de slag.

Oogsten

Ondertussen hebben wel al flink wat geoogst. Er zijn echt heel veel peulen, die hebben we al 2x flink geplukt en er zitten nog steeds bloemen in. Er komt zoveel af dat er niet tegenaan te eten is, dus is het grootste deel ingevroren. Dat gaat prima en door bijvoorbeeld een curry zijn ze dan nog heerlijk.

Ook de doperwten hebben we geoogst en gedopt. Leuk werk om een keer te doen, maar dat hoeft voor mij niet elke week 😉 Die zijn er overigens wel bijna allemaal af. We hebben een paar kleintjes laten hangen, maar dat is geen maaltje meer.

En aankomend weekend oogsten we denk ik de kapucijners, die zijn ook al flink.

De tuinbonen worden waarschijnlijk niks meer dit jaar. Die lijken door de luizen niet voldoende kracht meer te hebben om de peulen goed te laten groeien. We hebben ze netjes getopt, maar de peulen stellen helaas niks voor.

Naast de peulvruchten, hebben we al een paar keer rabarber geoogst en gegeten. En ook al een paar aardbeien.

Het blijft leuk om je eigen groente te eten 🙂

 

Klik om een reactie te geven

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

To Top