Dagboek 2017

13 mei: Fijn, regen op de moestuin

Ja soms zijn we blij met regen 🙂 . Natuurlijk omdat de planten het nodig hebben om te groeien. Maar ook omdat de grond dan zo makkelijk te bewerken is. We hadden nog niks gedaan aan de bedden waar nog niets in stond. En vorige week toen het nog niet geregend had, waren deze nog vol met grote brokken. Daar kon je niks mee, zo kneppelhard. Maar nu had het dus flink geregend en dan is de grond zo makkelijk los te maken. Met een drietand erdoor zorgt ervoor dat de kluiten uit elkaar vallen. Dan nog even de hark waarmee het netjes wordt en de kluitjes nog iets kleiner worden. En dan ziet het er aan het eind van de dag zo uit:

Zaaien en planten

Zoals je ziet staan er nu tonkin stokken, hier heb ik stokslabonen (sperziebonen) bij gezaaid. Daarnaast heb ik stamslabonen (die dus niet aan een stok hoeven) gezaaid. 4 rijtjes en dan over een paar weken nog een paar rijtjes. Zo hebben we niet teveel oogst in een keer.

Aan het eind van dat bed hebben we mais gezaaid. 2 rijtjes en ook daar over 2 weken ofzo nog een paar rijtjes. Zo spreiden we hopelijk ook daar de oogst.

En op het kolenbed heb ik al een deel van de spruitjes (12) geplant. De rest mag thuis nog even een beetje doorgroeien en past er dan nog naast. Alleen passen de boerenkooltjes er niet niet meer naast. Die moeten dan maar een bed naar voren. Daar gaat ons bouwplan en de vruchtwisseling weer.

En omdat het ijsheiligen is geweest, kunnen de rest van de courgettes en pompoenen er in. Deze voor een deel bij de vorige gezet en een flespompoen op het voorste bed. Daar komen dan ook nog de 2 oranje pompoenen die in de kas nog aan het groeien zijn. Dat wordt dan naast de boerenkooltjes, maar ik lees nergens dat dat een slechte combinatie is…. gelukkig 🙂

Bloemen

zaad goudsbloemenEn eindelijk ook wat Afrikaantjes en Goudsbloemen gezaaid. Langs de rand bij waar de courgettes en de rabarber staan. En in het voorste bed. Wat zien die zaadjes van de Goudsbloemen er trouwens raar uit, net gedroogde meelwormen. Ben benieuwd of de Afrikaantjes hier wel opkomen, in de kas zijn ze dit jaar mislukt.

 

 

 

Rabarber en verschillende (mooie) foto’s

Manlief heeft een paar rondjes gelopen met zijn fototoestel en een paar mooie plaatjes geschoten van groenten, bloemen en beestjes op de moestuin. Daarbij kwamen we er ook achter dat er een rabarber ziek is. Een paar bladen hebben gaten met een rare kleur er omheen. Er wordt geadviseerd deze planten te verwijderen, maar omdat het maar een paar bladen zijn hopen we dat als we deze er af halen de rest goed blijft. We hebben in ieder geval een paar stelen kunnen oogsten en de eerste rabarber gemaakt dit jaar. Lekker hoor!

Klik om een reactie te geven

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

To Top