Dagboek april 2017

16 april: zoveel te vertellen :-)

Waar zal ik beginnen? We hebben weer zoveel gedaan dit weekend en ook de plantjes hebben veel te vertellen. Zoals de uien bijvoorbeeld, die beginnen goed uit te lopen. En de eerste aardappels komen boven de grond. Daar hebben we nu ook een mooi bed met ‘ruggen’ van gemaakt. Wel bijzonder trouwens, dat bed staat steeds helemaal vol met distels. Gelukkig maken ze de sprong naar het volgende (uien) bed niet, maar gek is het wel. Ook de worteltjes doen het lekker en aan de radijsjes kan je al zien dat het radijsjes zijn.

Peulvruchten

De peulvruchten staan er nog allemaal lekker bij en de zaadjes zijn bijna allemaal al uitgekomen. Omdat het geregend heeft, is de grond lekker makkelijk los te maken. Omdat ik nog tuinbonen wilde bijzaaien, kon ik mooi een stukje grond naast de geplante tuinbonen losmaken. Hier dan ook nog 3 rijen tuinbonen gezaaid. Naast de uien heb ik een rijtje bietjes geplant. Daar moet nog een rijtje naast gezaaid worden, maar dat wordt waarschijnlijk volgende week. Ook hebben we 2 rijtjes snijbiet gezaaid. Ben benieuwd. Ik vind het er altijd heel leuk uitzien, maar heb het nog niet gegeten. Schijn je te moeten bereiden als spinazie, afwachten dus maar wanneer we het kunnen oogsten.

Kolen

En we hebben de kolen geplant! Het is misschien nog wat vroeg, ik heb zo nog maar op 1 andere tuin gezien, maar ze zijn best al groot en moeten ook wel tegen een beetje vorst kunnen. Dat hoop ik tenminste want er is nachtvorst voorspeld 🙁 Maar we hebben nu 15 rode, 15 witte, 15 bloem en 18 spitskolen staan. Als die het allemaal gaan doen, dan moeten we flink dooreten;-) Maar onze grootste zorg hier zijn wel de slakjes en rupsjes. Er staat nagenoeg overal een kraag om, maar ondanks dat zijn de groene kolen gewoon bijna helemaal kaal gevreten. Ze schijnen ook lekker gevonden te worden door vogels (duiven), dus hebben we daarvoor een net eroverheen gespannen. Manlief is nu naar de tuin om er slakkenvallen neer te zetten; bakjes met bier er in. En de bladeren moeten we gewoon ook goed controleren op eitjes van de koolwitjes.

En de rest 🙂

En wat zien we verder in de tuin? Het kersenboompje heeft bloesem en ook in de aardbeien zitten de eerste bloemetjes. Omdat de rabarbers ook knoppen vormen en het daar niet de bedoeling is, hebben we hier wat compost bijgegooid. Het schijnt dat als de grond ‘arm’  is, er juist meer bloemknoppen gevormd worden.

En thuis groeit ook alles goed. De pompoenen en courgettes beginnen al echte blaadjes te krijgen. Ik heb de paprika’s in een grote pot gezet en de eerste spruitjes verspeend.

Klik om een reactie te geven

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

To Top