Dagboek 2019

18 februari; Pepers zaaien

Lemon Drop

Gisteren gaf ik al dat we pepers gingen zaaien en dat heb ik nu gedaan ๐Ÿ™‚ We hebben dit jaar 5 soorten die we nog niet eerder hebben gehad:

De Black Olive, een Capsicum Annum, is een mooie, decoratieve chilipeper met donkerpaarse blaadjes en paarse bloemen. De pepers richten zich omhoog en kleuren van donkerpaars / zwart naar rood.

De Biquinho Yellow, een Capsicum Chinense, is een milde gele peper. Biquinho betekent โ€˜kleine snavelโ€™ waar het smalle uitsteeksel aan de peper op lijkt.

De Cajun Belle, ook een Capsicum Annuum, combineert de smaak van zoete paprika met een milde scherpte.ย De pepers verkleuren tijdens het rijpen van limoengroen naar oranje en worden uiteindelijk rood. Ze worden zoโ€™n 7 cm lang en 5 cm in diameter. Je kan ze in alle kleuren eten, maar rood zijn ze het heetst en hebben ze de meeste smaak.

De Piri-Piri (officieel African Bird’s Eye), een Capsicum Frutescens, krijgt kleine pepertjes die heel heet zijn. Zoals de naam al zegt kan je ze goed gebruiken in piri-piri gerechten. Maar hij is ook prima te drogen waarna je er chilipoeder van kan maken.

De Cayenne Long Slim, ook een Capsicum Annuum, kan ruim 10 cm lang worden. Hij is gerimpeld en heeft vaak een gedraaide vorm. Ze zijn makkelijk te drogen en goed te gebruiken in salsa’s of sauzen.

Zaaien en dan maar wachten ๐Ÿ˜‰

Op de Pepers pagina vertel ik dat ik dat eigenlijk altijd gelijk in potjes in de aarde doe en geen kweekbakje gebruik. Zo ook de Lemon Drop in 2017 van de foto hierboven. Maar eigenlijk ben ik wel nieuwsgierig of het veel uitmaakt. Ik heb ze daarom nu zowel in de aarde in potjes als in vermiculiet in een kweekbakje gezaaid. Vermiculiet moet je helemaal natmaken en dan laten uitlekken in een zeef (want te nat is niet goed). Ik heb per soort 2 zaadjes in de vermiculiet. Deze zitten dus in een kweekbakje. En 2 zaden direct in de aarde, gewoon in een potje. Als ze allemaal opkomen, kan ik de familie blij maken met wat planten ๐Ÿ™‚

Vermiculiet voorbereiden

Vermiculiet voorbereiden

 

pepers gezaaid

Pepers gezaaid in vermiculiet in een kweekbakje

 

Pepers gezaaid

Pepers gezaaid in de (open) aarde

Klik om een reactie te geven

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

To Top