Dagboek 2017

18 mei: Op jacht naar slakken op de moestuin!

Slak
Opgegeten courgette

Opgegeten courgette, niet echt een Black Beauty meer.

Echt zo verdrietig dat ik ben πŸ™ Was ik eerst nog zo blij dat de courgettes de nachtvorst overleefd hadden, zijn ze nu allemaal opgegeten door slakken!

Mijn best wel grote planten, helemaal weg. Vanavond zijn we dus op slakkenjacht gegaan. En wat zaten er veel; tussen de kolen, tussen de peulen, tussen de bieslook, tussen de rabarber……… eigenlijk overal. Het zijn vooral naaktslakken en zeΒ komen in de avond als het vochtig is uit de scheuren in de grond. Ik denk dat we er wel 100 hebben weggehaald. Die kunnen de planten dus niet meer beschadigen, maar ik vrees dat dit nog maar het topje van de ijsberg was. Het voornemen is dus om de komende dagen wat vaker in de avond langs te gaan om er nog meer te vangen.

Daarnaast hebben we als maatregel toch maar slakkenkorrels in plaats van bier in de ‘vallen’ gestrooid. Het bier verdampt heel snel en er zaten daar ook niet heel veel slakken in. Hopelijk werken de korrels beter.

Waar slakken ook niet van houden schijnt thijm te zijn. Dus hebben we 5 thijmplantjes gekocht en die her en der op de tuin gezet tussen de groenten die het meest zijn aangevreten. Aan de hoeveelheid slakken vanavond te zien, zijn ze daar nog niet heel erg van onder de indruk.

Maar goed, om de opgegeten exemplaren te vervangen hebben we nieuwe courgettes en pompoenen gezaaid. Nu direct op de moestuin, misschien komen ze daar ook sterker op.

Nog meer plagen

Naast de slakken, hebben we ook last van aardvlooien op de kolen en heb ik het eerste koolwitje gesignaleerd. Om de aardvlooien te bestrijden heb ik nog geen oplossing gevonden. Ik lees wel dat je ze kan vangen door met een met lijm of stroop ingesmeerde plank boven de kool te wapperen. Omdat ze wegspringen, springen ze dan zo tegen de plakkerige plank aan zodat je ze vangt. Dat lijkt me een grappige methode, gaan we snel proberen.

Ook leuk nieuws

Er is ondanks deze plagen ook leuk nieuws te melden; de eerste bloemen zitten in de peulen en de kapucijners πŸ™‚ Daarnaast bloeien de tuinbonen ook goed door. En er zitten heel veel aardbeien in de aardbei planten.

 

Klik om een reactie te geven

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

To Top