Dagboek 2019

22 Maart: Heb ik genoeg tomaten ? :-)

Voor iemand die geen tomaten lust, heb ik er misschien een beetje veel. Die zaadjes zijn zo klein, en ik ben altijd bang dat ik niet genoeg heb, dus dan krijg je dit. Nou ja, beter teveel dan te weinig. Alle soorten zijn opgekomen dus ik ben heel blij! Er hebben er zelfs al een paar extra blaadjes, dus kan ik ze bijna gaan verspenen. Nu nog even bedenken hoeveel we er gaan neerzetten. We hebben 20 tomatenstokken besteld, wat misschien ook een beetje enthousiast is. Maar die kunnen we dan meegeven als we plantjes aan de familie geven.

Kolen

De eerste kolen heb ik al verspeend. Kwamen vorige week net de eerste kolen op, nu ziet het er zo uit:

Kolen

Ze hebben nog niet allemaal nieuwe blaadjes, maar mijn ervaring is dat als je een beetje voorzichtig bent, je ze prima kan verspenen. Dus ik heb van elk 6 zaailingen verspeend en die hebben al 3 dagen prima overleefd.

Kolen verspeend

Van het weekend ga ik er nog een aantal verspenen om aan collega moestuinders uit te delen. Anders is het ook zonde toch? De potjes staan al klaar.

Ananaskers

Ananaskers

 

En ook de ananaskers komt op in de zaaibak. Dat is zo’n leuk plantje. Hij krijgt geeloranje vruchten in 2 blaadjes. Ook leuk om als decoratie te gebruiken.

Ik kan nu dus wel zeggen dat de eerste ronde geslaagd is dit jaar! Op naar de volgende (zaai)ronde.

Ook weer wat geleerd: het is misschien beter om de kolen en de tomaten niet in dezelfde bak te zaaien 🙂 De kolen hebben immers veel minder warmte nodig dan de tomaten. Die kolen schieten daarom de ‘grond’ uit en krijgen een heel lang steeltje. Gelukkig kan je die bij het verspenen prima in de aarde zetten. Maar volgend jaar maar in aparte bakken.

Pepers

Het lijkt er toch op dat er Black Olive bovenkomt! Maar het zaadhulsje zit er nog omheen. Ik ben bang dat ik het plantje beschadig als ik het er probeer af te halen, dus ik laat het nog even staan. Er komt ook nog een Cayenne Long Slim op in de vermiculiet. De andere gaan allemaal prima en en krijgen nieuwe blaadjes. Vandaag ga ik er daarom al een aantal verhuizen naar een pot met aarde. Zelf willen we van elk een soort binnen houden. Maar eigenlijk wil ik er als het warmer wordt ook wel van elke soort een in de kas zetten. Dat kan pas als de temperatuur constant wat warmer is, dus ik moet maar even kijken waar ik ze in huis allemaal kwijt kan. De rest ga ik uitdelen. De eerste potten staan al klaar:

 

Peulen

Laat ik nou bijna de peulen vergeten. Die heb ik buiten in potjes gezaaid. Een aantal witbloemige en een aantal roodbloemige. En de witte zijn bijna allemaal al opgekomen en ook van de rode zie ik de eerste puntjes bovenkomen.

Peul

Moestuin

Appel

Appel

Ik ben ook even op de moestuin geweest deze week.

Eigenlijk vond ik die er wel prima bij liggen na al die regen. Je zag al dat hij aan het opdrogen was. En wat leuk om de rabarbers te zien opkomen. Zelfs degene waarvan we dachten dat hij dood was, lijkt nog op te komen. En er staat nog een grote artisjok en een kleintje ernaast. Ook de appel en de kers staan vol in knop. Helemaal leuk!

Kers

Kers in knop

Artisjok

Artisjok

Moestuin

Moestuin

 

Klik om een reactie te geven

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

To Top