Dagboek 2018

24 maart: ‘Even de knoflook planten……’

Om te beginnen; wat een geweldig weer! Jeetje zeg, dan denk je toch echt dat de lente is begonnen ๐Ÿ™‚ . Manlief is in de ochtend al op het moestuincomplex bezig geweest. Wij zitten bij een vereniging en dan geldt dat je af en toe eens moet helpen. Maar in de middag was onze eigen tuin dus aan de beurt. Het is de afgelopen weken natuurlijk nog geen moestuin-weer geweest met al die vorst. Maar nu heb ik idee (hoop ik) dat er betere tijden aankomen. Vandaar dat we de knoflook gingen planten. Ik lees veel dat je knoflook het best in het najaar kan planten omdat dan de bollen groter worden en je meer opbrengst hebt. Nu is het hier al lente, dus daarvoor zijn we te laat. Maar volgens de aanwijzigingen bij onze bollen, moeten ze in februari of maart de grond in.

Zoals ik in mijn vorige blog al schreef, hebben wij sommige bedden nog niet omgespit. Tijdgebrek en het weer zijn daarvoor het excuus. Dat betekent wel dat sommige bedden er niet uitzien, daar staat het onkruid vol op. En de knoflook is gepland op een bed wat nog niet klaar is. Daarom eerst aan het wieden en onkruid rapen, daarna de drietand er doorheen gladharken. En zoals we al gehoopt hadden, dat viel erg mee. De grond ziet er echt prima uit, is los en makkelijk te bewerken.

En dan kan de knoflook de grond in. Bij knoflook pel je de bol en plant je de teentjes. Deze teentjes worden dan weer een bol. In de toekomst wil ik graag mijn eigen knoflook gebruiken om te planten, maar nu hebben we een netje gekocht. De tenen plant je ongeveer 3 centimeter diep. Ik heb een stok gebruikt om gaten te maken, waar manlief dan de tenen in stopte; echt teamwork ๐Ÿ˜‰ . Tussen de rijen en in de rij voldoende ruimte om te schoffelen. Daar zijn we vorig jaar de mist in gegaan bij de uien, daar was de ruimte te krap om te schoffelen zodat het onkruid uiteindelijk heeft gewonnen.

 

Mest

Omdat de grond bewerken redelijk makkelijk gaat, besluiten we niet alleen deย knoflook te planten maar ook alvast sjalotten en rode en gele uien. Ondertussen roept een mevrouw of we soms interesse hebben in mest. Zij heeft verderop paarden staan en kan wel wat brengen. Nou prima, dat kunnen we volgend jaar dan mooi gebruiken. En als zij het komt brengen, dan is dat natuurlijk makkelijk. Wat we niet hadden verwacht was dat ze met een grote aanhanger vol kwam. Pfff toen moesten er wel 30 kruiwagens gekruid worden. Maar we hebben nu wel een hele mooie stapel mest liggen.

Dus zo werd ‘even de knoflook de grond in’ een middag van hard werken. Maar met dat mooie weer was dat beslist geen straf. En het is gewoon leuk ๐Ÿ™‚ Weer thuis ook maar eens een overzicht gemaakt van wanneer welke zaden de grond in moeten en of ik ze moet/kan voor zaaien. Ik wil niet zoveel voor zaaien als vorig jaar. Althans dat was het plan, maar ik krijg nu toch wel weer de kriebels. Volgend weekend zullen er waarschijnlijk wel wat zaaibakjes in de kas gevuld zijn ๐Ÿ˜‰

 

Klik om een reactie te geven

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

To Top