Dagboek 2019

27 april: Eindelijk planten op de moestuin

Yeah, de moestuin is gefreesd 🙂 Hiervoor heeft manlief dinsdagavond wel 3 uur staan sproeien om de blokken wat zachter te maken zodat de frees er door kon…….. niet verwacht dat het de dagen erna zoveel zou regenen. Maar goed, hij is woensdagochtend gedaan en woensdagmiddag hebben we de aardappelen, uien, peulen en kolen geplant. Die aardappelen waren al gigantisch uitgelopen, stom dat ik vergeten ben hier een foto van te maken. We hebben een paar rijtjes. Op het uienbed zijn sjalotten, gele en rode uien geplant.

Bij de peulen heb ik gelijk een gaashek gezet zodat ze zich lekker kunnen vasthouden. Een rijtje roodbloeiende en een rijtje witbloeiende. Daar komt zat af voor ons 😉 Van de kolen (rood, bloem en spits) heb ik er elk 6 geplant. Ze zijn al best groot, dus ik heb niet om alle een bescherming gezet. Wel heb ik wat wapperende linten er tussen gezet, tegen de vogels.

Kolen en peulen op de achtergrond

De rabarber is natuurlijk nog steeds flink. Vorig weekend hebben we deze gebruikt om een chutney van te maken met o.a. een uitje, gember en een pepertje. Voor bij de varkenshaas van de barbeque. Erg lekker! En leuk om er eens wat anders mee te doen dan normaal.

De aardbeien staan vol in bloei, ik ben benieuwd wat daar dit jaar aan komt. Ze staan nu in de verhoogde bak.

In de kas

In de kas gaat het wisselend, maar de belangrijkste dingen komen goed op! De prei, boerenkool, paksoi en courgettes zijn opgekomen en al flink gegroeid. De pompoen laat zich helaas niet zien, net als de sperziebonen. Nu denk ik dat het met de pompoen wel goed komt, maar omdat de sperziebonen jaren oude zaden waren, ben ik bang dat die niet meer opkomen.

 

Prei

Het komkommerkruid, kamille en de eetbare bloemen en planten komen ook goed op. Voor de andere bloemen, geldt denk ik hetzelfde als voor de sperziebonen; te oude zaden.

Tomaten, pepers en ananaskers

De tomaten staan er goed bij. Ik twijfel of ik ze al in de grond kan zetten. Als ze dan zo’n regenstortbui over zich heen krijgen, dan liggen ze volgens mij allemaal plat. Ik denk dat ik er van de kleine en de Roma tomaten elk een in een pot zet die in de kas blijft staan. De rest zet ik in ieder geval alvast buiten, zodat ze een beetje kunnen wennen. Dan zet ik er volgende week de helft in de grond en kijk ik hoe dat gaat voordat ik de rest er in zet…… goed plan toch!

De ananaskersjes zijn volgens mij ook al bijna zo groot dat ze de grond in kunnen. En de pepers groeien nog steeds wisselend. Ik zal daar volgende week weer eens een paar foto’s van plaatsen.

Plannen

Nu de moestuin klaar is om op te werken, kunnen we natuurlijk verder. Ik heb de zaden die gezaaid kunnen worden al klaarliggen. Worteltjes, bietjes, snijbiet en mais kunnen zo uit mijn hoofd sowieso de grond in . En voorlopig houden we ons aan ons bouwplan 😉

 

 

Klik om een reactie te geven

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

To Top