Dagboek 2019

8 maart; Geen geduld dus kolen, tomaten, peulen en ananaskers gezaaid

Tja, geduld is meestal niet mijn sterkste kant en aan het begin van het moestuinseizoen kriebelt het gewoon om te beginnen en te zaaien (en eerlijk gezegd is dat aan het eind van het seizoen wel eens anders). Dus vind ik dat ik daar dan nu maar gebruik van moet maken 🙂 . Ik ben daarom aan de slag gegaan met het zaaien van de tomaten, ananaskers, peulen en kolen. Maar eerst over de pepers!

De vermiculiet heeft dus van de potjes met peperzaadjes gewonnen en ik was het wachten zat op de andere pepers. Daarom heb ik van de week plastic over mijn bakjes met aarde en peperzaadjes gedaan. Zo maak je eigenlijk zelf een kweekbakje. En hoera, vandaag zag ik dat de eerste zaadjes kiemen! De Cajun Belle pepers komen alle twee op.

In de vermiculiet zijn de tweede zaadjes van de Cajun Belle en Biquinho Yellow ook opgekomen. En daarnaast ook alle twee de zaadjes van de African Bird’s Eye.

Dat geduld had dus niet alleen invloed op de peperzaadjes, maar ook op de andere zaadjes. Want als op het zakje staat dat ze vanaf maart gezaaid kunnen worden (voorzaaien of al in de volle grond), dan moet dat dus gebeuren. Dat er staat dat het ook nog in april (en soms zelfs in mei) nog kan, negeer ik dan even 🙂 .

Zaaien in de volle grond

In de volle grond gaat nog niet lukken omdat de moestuin nog gefreesd moet worden. En de afgelopen tijd heeft het veel geregend, dus dat zal nog even duren. De worteltjes, radijsjes en snijbiet moeten dus nog even wachten. En ook de borage (komkommerkruid) en de eetbare bloemen en kruiden. Maar de peulen heb ik al eerder in potjes gezaaid en daarna uitgeplant op de moestuin. Dus dat heb ik nu ook gedaan.

Peulen gezaaid

Peulen zaaien

Voorzaaien

Ook de rode kool, spitskool en bloemkool zouden in de volle grond op een plantbed gezaaid kunnen worden. Maar omdat dat ook niet gaat lukken, heb ik ze net als voorgaande jaren voorgezaaid in vermiculiet. Zodra de plantje dan opkomen, verspeen ik ze naar potjes met aarde (zie ook zaaien en verspenen). Als ze groot genoeg zijn dan plant ik ze uit op de moestuin. Omdat we maar een paar kolen willen neerzetten (meer maken we toch niet op), heb ik van allemaal 1 rijtje gezaaid. En als dan alles opkomt, heb ik nog teveel :-p

De tomaten en de ananaskers kunnen in (vanaf) maart voorgezaaid worden onder glas. En omdat ik dus niet kan wachten, heb ik deze ook in de bak met vermiculiet gezaaid. Deze hebben wel een temperatuur van 20 graden nodig en dat is het buiten natuurlijk nog niet. Nu staan ze wel in een kweekbakje in de aanbouw naast ons huis, waar het als het zonnetje schijnt best lekker warm is. Ik kijk de komende tijd dus even aan hoe veel de zon schijnt, ander verhuis ik ze naar binnen.

kolen tomaten ananaskers

Zaaien van de kolen, tomaten en ananaskers

Zoals je kan zien op de foto hebben we Roma tomaten, Vleestomaten (Country Taste) en cherry tomaten (Chocolate Cherry en Sweet 100). Er zijn zoveel soorten dat kiezen best lastig is. Ik zou er wel tien uit kunnen kiezen, maar ik dacht dat het beter is om een beetje klein te beginnen (ook omdat ik ze zelf niet eet). Vorig jaar deden de gekregen tomatenplantjes het heel goed, maar was het wel een beetje een wilde boel. Dit jaar is het voornemen daarom om ze beter op te binden/begeleiden en ook wildgroei tegen te gaan door ze te dieven. Zie hierover meer op de tomaten pagina.

Bouwplan

Ja, dat komt ineens bij me op; ik heb nog geen bouwplan gemaakt!! Hmmm, dat valt me tegen van mezelf 🙂 Daar moet ik maar snel mee aan de slag want naast de wortels en radijsjes, moeten ook de gele plantuitjes en de aardappelen in maart-april de grond in. Hierover dus snel meer.

Klik om een reactie te geven

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

To Top