Aardappelen (of Aardappels)

Bij ons op het moestuincomplex is er jaarlijks een vaste plek aangewezen voor de aardappelen. Deze mogen op 1/3 van het perceel staan en dat schuift jaarlijks op van Oost naar West. Hoeven we voor de vruchtwisseling dus niet  na te denken waar we de aardappelen poten (maar natuurlijk wel de rest eromheen plannen).

Er zijn veel soorten aardappelen (of aardappels 🙂 ) Vorig jaar hadden we Frieslanders en Irenes waarvan we qua hoeveelheid best een goede opbrengst hadden, alleen waren ze niet zo groot. En helaas konden we ze niet zo goed bewaren omdat we geen donker en koel genoeg plekje hadden. Daarom gaan we nu sowieso de familie op een deel van de oogst trakteren. In 2017 hebben we Vitabella (BIO) (vroege aardappelen) en Annabelle (middenvroege aardappelen). Ook weer een goede opbrengst, maar niet zo groot. Misschien toch door de klei? Ach het is wel leuk, dus voor 2018 gaan we (wel wat minder) weer aardappels doen.

Onze aardappelen, van poten tot oogsten (2018)

30 maart: de aardappelen de grond in. Frieslanders dit jaar, 7 rijen x 6 pootaardappelen per rij. Een deel op een gespit stuk grond en een deel op grond die we zonder spitten klaar hebben gemaakt. Ik ben benieuwd of dat in grootte gaat schelen.

Onze aardappelen, van poten tot oogsten (2017)

Over 2017 hadden we van beide soorten best een goede opbrengst qua hoeveelheid, maar ook heel veel kleintjes. Nu gebruiken we die om lekker in de oven klaar te maken. Maar om een pan te vullen voor stamppot ben je wel even bezig. Misschien toch door de klei.

2 juni: en nu zitten de eerste bloemen er in.

27 mei: de eerste bloemknoppen gespot in de aardappel planten.

8 mei; de aardappelen groeien goed door zeg. Helaas wordt er nachtvorst verwacht (waar we niet meer op gerekend hadden). Met het laatste beetje stro dus nog een paar rijen met plantjes afgedekt ter bescherming. Hopelijk valt het mee.

6 mei; bijna alle aardappels zijn boven de grond en wat nog niet boven is, komt er aan. Er was maar 1 pootaardappeltje dat niet uitgelopen is. En er zijn een paar blaadjes die toch een beetje vorstschade lijken te hebben, maar daar zal de plant verder geen last van hebben.

15 april zien we de eerste aardappels opkomen. De grond was lekker los en er komt vorst aan, we hebben daarom maar alvast wat ruggen gemaakt, zodat er wat meer grond op ligt.

1 april (geen grap) alle aardappels er in.

7 rijen vroege en 6 rijen middenvroeg. Beide ongeveer 70 stuks, dus benieuwd wat de opbrengst is.

To Top