Bietjes (rood) of Kroot

Bietjes (of Kroten) zijn een Wortelgewas

Onze bietjes, van zaai tot oogst (2017)

Rode biet of kroot

Rode biet, 3 juni; het gaat goed met de bietjes. Ze groeien als kool en ik denk dat we over niet al te lange tijd de eerste kunnen oogsten.

Wat eet mijn bietjes op?

Bietjes aangevreten

Aangevreten bietjes, wil de dader zich melden?

11 mei; De opgegeten/aangevreten plantjes lijken bij nadere bestudering wel weer nieuwe blaadjes te krijgen, het hart zal dan niet aangetast zijn. Dus dan komt het misschien toch nog goed 🙂

We hebben niet direct een schuldige op de plaats delict aangetroffen, dus ben ik op zoek gegaan op internet. Daar wordt gesproken over muizen. Maar dan zouden die muizen toch ook de zaden van de peulvruchten uit de grond halen? Dat hebben ze bij het voorzaaien in de kas in ieder geval wel gedaan. Slakken heb ik ook nog niet veel gezien, maar misschien moet ik wat in de buurt op de grond leggen en eens ‘s ochtends vroeg kijken of er daar veel van zijn (overdag zie ik ze namelijk niet). Maar nu las ik ook dat pissebedden de boosdoeners kunnen zijn. Dat ga ik de volgende keer op de moestuin eens beter bekijken; zijn er daar veel van in de buurt. Ben benieuwd!

9 mei; ik weet niet wat het is dit jaar met de bietjes, maar ze worden helemaal opgegeten. Dat is voor het eerst, de afgelopen 2 jaar was dit een van de weinige gewassen dat het heel goed deed op de oude tuin. Benieuwd of er nu nog bietjes gaan groeien. In ieder geval moeten we er nog maar een rijtje naast zaaien.

15 april; een rijtje bietjes geplant (naast de uien)

19-3-2017: de eerste sprietjes zijn zichtbaar boven de grond.

6-3-2017: een paar zaden van vorig jaar in de kas gezaaid

 

Wat kan je doen met bietjes?

rode biet ingemaaktJe kan ze natuurlijk gewoon koken en opeten, dat heeft de voorkeur van manlief. Heel makkelijk gewoon in de schil in een pan met water koken. De schil is er daarna heel makkelijk af te halen. Als de bietjes gekookt zijn, die laat eigenlijk gewoon los. De bietjes kunnen dan op tafel met een gekookt aardappeltje of koud verwerkt worden in een salade.

Je kan de bietjes ook inmaken op verschillende manieren. Dat is ook leuk om te doen, dus hopelijk krijgen we een goede oogst. Vorig jaar hebben we dit ook al gedaan, op de foto hiernaast zie je het resultaat in een weckpot. Niet alleen lekker, maar het staat ook nog leuk.

To Top