Courgettes

Courgettes zijn vruchtgewassen

De familie van courgettes is heel groot, je hebt ze in allerlei soorten en maten. In 2015 hadden we een (1) simpele groene soort en was de opbrengst fantastisch. Nu willen we meerdere soorten qua kleur en vorm proberen.

Soorten en hoe te zaaien en oogsten

Black Beauty
Half april onder glas en half mei buiten uitplanten op 1 meter van elkaar.
Zaden moeten met 6-14 dagen kiemen.
Na 80-90 dagen zitten er vruchten aan.

Gold Rush
Half april onder glas en half mei buiten uitplanten op 80cm.
Oogsten als ze ca 15cm zijn. Oogsttijd juli-september
Veel zon en weinig water nodig. Plant wordt ca 50cm hoog.

Patisson
Kiemt na ca 20 dagen, uitplanten op 80 cm.
Oogst na ca 120 dagen na het kiemen.

 

Onze courgettes van zaai tot oogst

2 juni: niet alle zaden zijn (nog) opgekomen en de pattison die wel was opgekomen is opgegeten door die rotslakken 🙁 . Maar er zijn er ook wel wat opgekomen. Even afwachten hoe die het gaan doen….. misschien wordt het wat minder uitdelen dan maar 😉

Opgegeten courgette

Opgegeten courgette

18 mei: waarschijnlijk was het niet de vorst maar slakken! Helaas zijn nu alle planten weggegeten 🙁 We hebben nu direct op de moestuin nieuwe gezaaid. Qua tijd kan dit nog makkelijk en misschien komen ze ook sterker op. 2 jaar geleden hebben we ook rechtstreeks op de moestuin gezaaid en dat ging ook goed. Afwachten nu dus maar.

13 mei: neeeee, er is toch een courgette (gele) gesneuveld door de vorst 🙁 Maar we hebben er ook een waar er al bloemknoppen in lijken te zitten 🙂 En gelukkig hadden we een aantal courgettes achtergehouden. Deze hebben we vandaag op de tuin geplant.

 

 

8 mei; Er wordt vorst verwacht de komende nachten 🙁 Gelukkig hebben we nog planten achtergehouden die vannacht de kas in kunnen, maar we hopen natuurlijk dat de planten op de tuin het ook overleven. Daarom hebben we ze afgedekt met stro en hopen we het er het beste van.

6 mei; hoewel het nog geen ijsheiligen is geweest toch al van elke soort een plant neergezet op de moestuin (de andere hou ik als reserve voor als het toch nog gaat vriezen). Ze werden al zo groot. De extra gezaaide courgettes komen trouwens ook op.

8-4; nog 2 nieuwe zaden gezaaid in de kas.

1-4-2017; zaden van vorig jaar gezaaid onder glas. Bakje staat binnen.

  • Courgette
  • Courgette black beauty
  • Courgette gold rush
  • Patisson
To Top