Kolen

Kolen behoren tot de kruisbloemenfamilie. Er zijn veel soorten en verschillende varianten.

Spitskool

Rode kool

Bloemkool

Witte kool

 

De kool is een plant die geheel of gedeeltelijk eetbaar is. De verschillende koolsoorten zijn biologisch gezien één soort, maar worden verschillend gegeten:

  • de bloemen en een deel van de bloemstelen bij bloemkool en broccoli;
  • de bladeren bij Chinese kool, paksoi, rodekool en wittekool;
  • de okselscheuten bij spruitkool.

Sluitkolen zijn de koolsoorten waarvan de bladeren zo dicht opeengepakt zijn dat ze min of meer een “krop” vormen. Dit zijn:

  • rode kool
  • witte kool
  • spitskool
  • savooikool

Bedreigingen

De bekendste bedreiging van de kool is misschien wel het koolwitje. Niet voor niets zo genoemd, want de rups van het koolwitje eet graag van de kolen. Maar ook andere vliegende en kruipende beestjes houden van kool.

Vogels zijn ook gek op jonge koolplantjes. Omdat je natuurlijk niet wilt dat je zorgvuldig opgekweekte plantjes worden opgegeten, moet je deze beschermen.

Daarnaast zijn ze vatbaar voor ziekten zoals schimmelziekten als meeldauw, bladvlekkenziekte en knolvoet.

To Top