Mais op de moestuin, makkelijk en lekker

gekookte maiskolfMais is een vruchtgewas

Mais is populair bij ons thuis. De kinderen zijn er dol op, zo’n knapperige gele kolf gegrild van de barbeque. Maar ook gewoon gekookt vinden ze ze erg lekker. We zetten dus aardig wat mais neer, maar willen dat wel proberen een beetje te spreiden zodat niet alles tegelijk er af komt. We willen ook proberen wat kolven in te vriezen dit jaar, dat schijnt goed te kunnen.

Je hebt mais in veel verschillende soorten en kleuren. Wij houden het vooralsnog bij gewone zoete gele (suiker)mais. Maar die leuke gekleurde staan wel op mijn lijstje voor volgend jaar.

Soort en hoe te zaaien en oogsten

Tasty Sweet F1, suikermais

Mais houdt niet van kou. Deze soort kan je het best zaaien tussen eind april en half mei. Een rijafstand van 75 cm en in de rij op ca 10 cm, de zaden op 4 cm diep.

De kolven kunnen geoogst worden als de kolfkwasten (de haren aan de kolf) helemaal bruin zijn geworden. Dat is ongeveer 5 weken na de bloei.

Bemesting

Er wordt aangeraden om ruim te bemesten. Wij tuinieren biologisch en kiezen er dus voor om geen kunstmest te gebruiken. In plaats daarvan strooien we koemestkorrels. En eventueel wat oude stalmest toevoegen zodra de planten in bloei staan. Misschien proberen we ook nog een keer om gelijk met het zaaien een groenbemester als klaver mee te zaaien. Dat schijnt ook goed te werken.

Onze mais, van zaai tot oogst

23 juni: ik zie op de vorige foto dat de planten toen ook al flink waren, maar nu zijn het gewoon 2 volle rijen. Helaas lijken de zaden van de 2 rijen die we later gezaaid hebben, opgegeten. De grond is ook helemaal omgewoeld. Er is nog maar 1 plantje boven de grond.

Mais 3 juni

25 mei: Wat groeit het hard, de plantjes hebben al meerdere blaadjes.

20 mei: De eerste maisblaadjes komen boven de grond.

13 mei: vandaag de eerste mais gezaaid. 2 flinke rijen en nog ruimte voor een aantal rijen daarnaast.

To Top