Paksoi

Koolgewas

Paksoi (ook pak-choi) genoemd…… is dat nou een koolgewas of een bladgewas? Bladgewassen worden om het blad geteeld (wat je dan eet). Paksoi hoort echter tot de kruisbloemenfamilie en is daarmee een kool. En meerdere koolsoorten worden weer om het blad geteeld, zie ook kolen ……. Ik heb verschillende artikelen gelezen en hou het op een bladgroente die tot de kolen behoord.

De groente komt oorspronkelijk, net als de chinese kool, uit Azië. Deze soorten zijn in ons kikkerlandje echter ook goed te kweken. Hoewel, het is wel een snelgroeiende soort en vraagt wel degelijk wat tijdens het telen. En dat maakt de kans op doorschieten groot. Zodra er bloemen gevormd worden, kan je hem niet meer eten en dat is jammer.

Het is een open kool met lange bladen. De bladeren zijn groen met witte nerven en de bladstelen zijn ook spierwit. De hele struik (kool) is bruikbaar. Hij is (vinden wij) het lekkerst als hij nog wat knapperig is. Paksoi heeft geen typische koolsmaak en kan in salades en roerbakgerechten maar ook als stamppot gebruikt worden. De groente heeft een licht zoetpittige smaak.

Paksoi zaaien

De zaadjes kan je of voorzaaien onder glas of direct in de volle grond zaaien. De periode waarin je dit doet, kan verschillen per soort, maar is meestal als volgt: voorzaaien in april of mei en in de volle grond zaai je in juli of augustus. Als je helemaal onder glas teelt, dan kan je ook nog in september-oktober zaaien. De kiemduur is ongeveer 14 dagen.

Let bij zaaien onder glas wel op de temperatuur. De zaaitemperatuur moet ongeveer 14 graden zijn. Als het veel warmer is (onder het glas) dan groeien ze te snel en heb je (weer) meer kans op doorschieten.

Als je paksoi verplant als deze nog te klein is, ontstaat er een groeistilstand waardoor de kans op doorschieten daarna groter wordt. Je kan ze daarom beter in wat grotere potjes voorzaaien en groeien. Daarna kan je ze prima uitplanten als ze ongeveer 10 cm zijn.

Laat de zaailingen echter niet te groot worden voor je ze verplant. Want als het te krap wordt in een potje, wordt de kans op doorschieten ook weer groter.

Paksoi planten

Wacht met het uitplanten tot na ijsheiligen. Dat is wat mijn vader altijd zei 🙂 Maar omdat je van het klimaat niet meer op aan kan, is het beter om gewoon zelf in de gaten te houden wanneer er geen kans meer is op nachtvorst. Bij vorst kunnen de kleine paksoi-tjes namelijk kapot vriezen. Doorgaans zal dat wel rond eind april/begin mei zijn.

Plant de paksoi-plantjes met een plantafstand van 40 cm tussen de rijen en 30 cm tussen de plantjes

De planten groeien snel en je kan na anderhalve tot 2 maanden al oogsten.

Standplaats en groeiomstandigheden

Paksoi staat graag zonnig en wil ruimte hebben om te groeien. Bij heel warm weer kan wat schaduw (en dus koelere standplaats) weer voorkomen dat het te warm is en ze gaat doorschieten.

Uiteraard dient rekening gehouden te worden met de vruchtwisseling. De groente houdt niet van zure grond. Bij zure grond zal je wat kalk moeten geven.

De wortels komen niet diep en blijven oppervlakkig. Het is daarom belangrijk om voldoende water te geven. Waarbij natuurlijk ook weer geldt dat te veel en te nat ook niet goed is. Grote verschillen in vocht zorgen er ook weer voor dat de kans op doorschieten vergroot.

Omdat Paksoi een koolgewas is, kan ze last hebben van dezelfde ongemakken als andere koolsoorten. Maar omdat de Aziatische bladgewassen, waaronder de Paksoi valt, relatief snel groeien vergeleken met meer traditionele koolgewassen, zullen deze er meestal minder last van hebben. Daarbij speelt ook de snelle groei en daarmee vroege oogst een rol. Bij de lagere temperatuur in het voorjaar zijn er nog minder ziekten en plagen.

Omdat paksoi zo snel groeit en een koolsoort is, vraagt het veel voeding. Ze moet immers in korte tijd veel voedingsstoffen kunnen opnemen. Daarvoor kan je in de voorbereiding mest onderscheppen en bij het planten nog wat mestkorrels strooien. Extra stikstof zal de bladgroei bevorderen.

Oogst en bewaren

Zoals je hierboven hebt gelezen, kan je paksoi na anderhalve tot 2 maanden oogsten. Verse oogst is natuurlijk het lekkerst. Snij hierbij de hele plant bij de voet af. Als je de stronk laat zitten, heb je zelfs nog kans dat er een nieuwe plant ontstaat.

Wil je echter de groente wat langer bewaren, dan kan je hem beter met wortel en al uit de grond trekken. Je zou de paksoi een week in de koelkast kunnen bewaren maar de kwaliteit wordt na een dag wel snel minder.

Sommige soorten zijn ook geschikt om in te vriezen. De knapperigheid, wat wij het lekkerst vinden, gaat er dan wel af. Het lekkerst is het daarom om de geoogste krop dezelfde dag te eten.

To Top