Pastinaak

Pastinaak is een Wortelgewas en favoriet bij ons thuis in de vorm van frietjes uit de oven. Zelf vind ik puree van pastinaak ook erg lekker. Omdat pastinaak een wortelgewas is, moet deze de grond in groeien. Dat gaat in onze klei niet heel goed.

In 2015 hebben we de pastinaak wel rechtstreeks in de klei gezaaid. Nog wel ons best gedaan om een mengsel te maken van klei en zand, maar dat heeft helaas niet geholpen. Ze gingen lekker, maar tijdens een hele natte periode zijn de onderkanten helemaal weggerot. Zo jammer.

In 2016 hebben we ze daarom in een verhoogde bak gezaaid in de potgrond en dat ging eigenlijk heel goed. We hebben er best wat gegeten, maar het idee was wel dat ze uit de oven toch minder lekker waren dan die uit de supermarkt; raar! De pastinaakpuree was dan wel weer heel lekker. Benieuwd naar 2017 🙂

Soort en hoe te zaaien en oogsten

Halflange, zaaien in april-mei op regels.

Kiemduur 21-28 dagen. Na opkomst uitdunnen op 35x15cm.

Oosten vanaf oktober tot maart. Oogstbaar als het blad is afgestorven.

Onze pastinaak, van zaai tot oogst (2017)

Pastinaak

Pastinaak 2 juni

2 juni: in het eerste rijtje zijn best aardig wat pastinaken opgekomen. Wel heel wisselend, sommige stukken niets en ook verschillend in grootte. In het nieuwe rijtje komt nog niets op. Maar uit ervaring weet ik dat dit nog wel kan komen.

21 mei: nog een rijtje pastinaken gezaaid.

6 mei; er komen een paar blaadjes boven.

15 april: rijtje pastinaken gezaaid in de verhoogde bak.

 

 

 

To Top