Pompoen

De pompoen is een vruchtgewas.

Pompoen is leuk om te zien en lekker om te eten, gegrild uit de oven of verwerkt in soep bijvoorbeeld. Bijkomend voordeel is dat ze ook goed te bewaren zijn. Dat is fijn als je een goede oogst hebt. Maar bijvoorbeeld soep invriezen is ook goed mogelijk. Ik vind het wel altijd veel werk om de pompoen ‘schoon’ te maken, maar dat heb je met meer lekkere verse groenten (denk aan doperwten 🙂 )

We hebben 2 soorten op onze moestuin: een flespompoen (Waltham Butternut) en oranje pompoen (Uchiki Kuri)

Onze pompoen; van zaai tot oogst (2017)

23 juni: De pompoenen lijken ook eindelijk aangeslagen te zijn. Die beginnen flink te groeien en een aantal pompoenen begint al een rank te vormen. We hebben helaas in tegenstelling tot sommige buren nog een bloemen, maar dat kan volgens mij niet meer lang duren.

13 juni: De pompoenen groeien goed en er is er maar een opgegeten door die stomme slakken. Hopelijk blijft het daarbij. Benieuwd wanneer de eerste bloemen er in komen.

2 juli: Er heeft een plant bezoek gehad van een slak en is aangevreten 🙁 Zo jammer; rotbeesten. Ik heb ook nog niet kunnen bedenken waarvoor deze beesten nuttig zijn. Ik nog een bloempot zonder boden om de plant gezet maar de slak heeft gewoon de moeite genomen om hier overheen te klimmen. Zijn dus ook geen slimme beesten want er staan ook pompoenen zonder obstakels in de tuin. Ik denk dat we blij mogen zijn dat het zo droog is deze periode, dan overleeft de rest misschien.

27 mei: We zijn nog een paar keer op slakkenjacht geweest en hebben weer flinke aantallen verhuisd naar een plek ver weg van de tuin. De laatste dagen is het droger dus valt het mee met de slakken. Dat is maar goed ook want er komen wat gezaaide pompoenen en courgettes op en we hebben ook nog flink wat flinke pompoenplanten gekregen. Als het goed is, 5 verschillende grote soorten. Ben benieuwd. Deze hebben we her en der langs de rand van de moestuin gezet. Hopelijk wordt er nu verder niets meer opgegeten.

11 mei: de vorst lijkt meegevallen te zijn. De plant staat er nog en ziet er ook nog goed uit. In ieder geval de nieuwe blaadjes. De kiemblaadjes zien er wat minder uit, maar dat hoort volgens mij. Nu snel de andere pompoenen ook op de tuin zetten, kunnen ze lekker doorgroeien.

8 mei: en dan wordt er toch nog nachtvorst op de moestuin verwacht voor de komende nachten……. daar hadden we dus eigenlijk niet meer op gerekend 🙁 We hebben de pompoen in ieder geval bedekt met stro dus nu maar afwachten de komende dagen. Je ziet het snel genoeg. Als de blaadjes verschrompelen of als snot worden heeft het te hard gevroren. Helaas hebben we dat met de courgettes al eens meegemaakt

6 mei: een flespompoen op de tuin geplant. Omdat het nog geen ijsheiligen is geweest, de andere plant nog maar even bij huis. Ook de oranje pompoen, daar is nog maar 1 zaadje van opgekomen. Maar de later gezaaide 3 zaden lijken nu ook op te komen.

15 april: de pompoenen staan inmiddels in de kas. Er komt een gewone pompoen niet op, dus nog een paar zaden bijgezaaid.

1 april: pompoenzaden gezaaid in kweekbak. Staat binnen.

To Top