Prei

bladgewas

Prei, persoonlijk hou ik er van en het is ook nog eens goed voor je. Net als andere groentesoorten bevat prei veel vezels en voedingsstoffen en weinig calorieën. Het donkergroene gedeelte van de prei bevat de meeste vitamines en mineralen.

Hij gaat bij ons in veel gerechten en we maken ook wel eens preisoep. Die overigens het lekkerst is met prei van de eigen moestuin natuurlijk. En prei is goed op een moestuin te telen, omdat ze in de volle grond buiten horen en goed tegen kou kunnen.

Het witte deel van de prei groeit onder de grond. Het is wit omdat het niet aan zonlicht is blootgesteld. Het groene deel is wat taaier en heeft een minder sterke uien- of knoflooksmaak dan het witte deel.

Hoewel prei dus familie is van de ui, is het een bladgewas en hoort ook op het veld van de bladgewassen te staan op de moestuin. Hou hier rekening mee bij je teeltplan. Hij heeft een andere bemesting nodig dan een wortelgewas. Door de bladeren heeft prei extra stikstof nodig en gebruiken ze veel voeding. Daar moet je het volgende jaar ook rekening mee houden; waar de prei stond, bevat de grond niet veel voedingsstoffen meer.

Twee soorten prei

Je hebt twee soorten prei; de zomer- en de winterprei. Of eigenlijk 3 soorten als je herfstprei meerekent. Zomer (en vroege herfst) is minder winterhard en groeit beter bij warme temperaturen.

Winterprei is dikker en steviger dan zomerprei. Deze groeit beter bij lagere temperaturen, maar groeit langzamer dan zomerprei. Hij kan wel de hele winter blijven staan zodat je steeds verse prei kan gebruiken.

Prei zaaien

Prei kan heel goed tegen kou, dus kan je prima buiten zaaien. De zomerprei kan iets eerder gezaaid worden (februari) dan de winterprei (april). Je zaait op een zaaibed of in een bak (eventueel onder glas) omdat je moet verplanten.

Wij zaaien de prei in een bak. Om het kiemen te versnellen kan je de zaden eventueel 24 laten voorweken. Je moet geduld hebben want het duurt ongeveer 3 weken voor de zaden kiemen.

Prei zaailingen

Prei zaailingen in bak

Als je de prei in een bak zaait, heb je eigenlijk een extra stap. Je moet ze dan namelijk nog (in zijn geheel) overplanten naar de moestuin. Dit kan door de hele kluit voorzichtig uit de bak te halen en op de moestuin te planten. Als je rechtstreeks op een zaaibed op de moestuin zaait, kan je deze stap overslaan.

Preizaailingen in de volle grond

Preizaailingen in de volle grond

Prei planten

Als de preitjes potlooddik zijn, kunnen de naar hun definitieve bestemming op de moestuin. Omdat je de prei ‘per stuk’ plant moeten ze uit elkaar gehaald worden. Wij doen dit door de kluit uit te graven en deze in een bak met water te leggen. Hierdoor laat de grond los van de wortels en kunnen deze makkelijker ontwart worden. Dan knip je de wortels af op een paar centimeter om de groei opnieuw te stimuleren. En ook de bovenkant van de blaadjes knip je af.

Preiwortels knippen

Preiwortels knippen

Voor ze dan verplaatst kunnen worden, is er nog wat voorbereiding nodig. Prei stop je namelijk in een gat. Wij maken deze met een oude steel van schop. Ze moeten zo diep dat er nog maar een klein stukje van het preitje bovenuit steekt en ze ruimte hebben om te groeien. Dat is ongeveer 20 cm diep. En ongeveer 4-5 cm breed. Om zo lang mogelijke (witte) schachten te krijgen, moet je proberen zo diep mogelijk te planten. Denk je dat ze te ondiep staan, dan kan je altijd aanaarden (net als bij aardappels). Het gedeelte van de prei dat geen licht krijgt (onder de grond staat), blijft namelijk wit.

Wij maken rijen met gaten met voldoende ruimte er tussen. Zo hebben ze ruimte om te kunnen groeien, maar ook het onkruid is dan makkelijker weg te schoffelen. Je stopt de preitjes dan in de gaten. Je hoeft ze en de grond niet aan te drukken of dicht te maken. Ze lusten wel gelijk water, dit giet je in de gaten. De prei kan groeien in het gat en door de regen zal de aarde rond de prei spoelen. Dit dichtslibben duurt wel een paar weken.

Prei in gaten

Prei verplaatst naar gaten in de grond

Soort bodem  en  voedingsstoffen

Prei heeft zoals gezegd veel voeding nodig en voor de bladgroei vooral ook stikstof. Maar teveel is natuurlijk niet goed. Door het onderspitten van mest (wij gebruiken oude paardenmest) kan je de grond verrijken. Daarnaast kan je tijdens de groei bijmesten met koemestkorrels. 

Omdat prei in de grond groeit is het logisch dat de van een luchtige en goede structuur houdt. Dat is bij onze kleigrond soms wat moeilijk en het hangt ook af van het weer hoe luchtig de grond blijft. Met een stortregen wil de grond nog wel eens dichtslaan.

Oogst en bewaren

Bij zomerprei moet je er rekening mee houden dat deze niet vorstbestendig is, maar in principe kan je een prei oogsten als je hem nodig hebt. Als de grond nog lekker los/luchtig is, kan je de prei er zo uittrekken. Dat gaat echter niet altijd. Dan kan je een riek gebruiken en deze onder de prei steken en omhoog wippen.

Prei is 3 weken te bewaren in de koelkast. Je kan prei(ringetjes) ook goed invriezen. Dan is deze niet meer knapperig en wel een beetje nattig. Maar voor soep kan je hem nog prima gebruiken.

To Top