Sperziebonen

Sperziebonen zijn een peulvrucht

Sperziebonen zijn leuke groenten op de moestuin. Onze ervaring is dat het een makkelijke groente is die een leuke opbrengst geeft. En daar doe je het toch ook voor. Vroeger thuis kregen we van mijn oom regelmatig een zak met sperziebonen van de moestuin. Toen was ik daar wat minder blij mee;-) maar nu kan ik hopelijk zelf zakken weggeven aan (schoon)ouders en zus. En invriezen zodat we er van de winter ook nog van kunnen genieten.

Je hebt sperziebonen ook in allerlei soorten, maten en kleuren. We hebben wel eens gele gehad (omdat dat zo leuk staat), maar dit jaar gaan we 2 groene soorten doen. Een stam-soort en een stok-soort. Eigenlijk zijn stam slabonen, die gewoon zonder ‘begeleiding’  groeien natuurlijk het makkelijkst. Maar die stokken staan ook weer zo leuk.

Soort en hoe te zaaien en oogsten

Westlandse (dubbel zonder draad), stokslabonen

Kunnen vanaf eind april onder glas waarna na half mei buiten uitplanten. Vanaf half mei kunnen ze buiten rechtstreeks op de moestuin. Rijenafstand 130 cm in de rij en 50 cm. Bij elke stok 2 a 3 bonen.

Stanley, stamslabonen

Van begin mei (als er geen kans meer is op nachtvorst) tot half juli in de volle grond. Rijafstand 40cm en in de rij op 15cm (2 a 3 bonen). Niet dieper dan 2cm. De bonen kunnen 60 dagen na het zaaien geoogst worden.

Bemesting

Bonen houden van een humusrijke grond maar niet van verse mest.

Onze sperziebonen, van zaai tot oogst (2017)

22 juni: De eerste bloemknoppen zitten in de stamslabonen. En de eerste blaadjes van de nieuwe rijtjes die we hebben gezaaid komen ook boven. De stokslabonen beginnen zich al om de stokken te wikkelen.

 

25 mei: De eerste stokslabonen zijn ook al boven de grond. De stamslabonen gaan ook hard, beide rijen zijn al zo’n 5cm hoog.

20 mei: De vorige week gezaaide stamslabonen komen op en gaan hard. Binnen een week dus en ze hebben zelfs al echte blaadjes.

13 mei: de sperziebonen zijn een van de weinige groenten die we niet voorgezaaid hebben. Vandaag daarom de zaden in de volle grond gezaaid. 4 rijtjes stamslabonen en aan 10 stokken. De grond is lekker vochtig en de komende dagen wordt er warm (groeizaam) weer verwacht. Ik hoop dus dat ze snel kiemen 🙂 de buren verderop hadden ze al boven de grond. Om de oogst een  beetje te verdelen, wil ik over 2 of 3 weken nog een keer zo zaaien.

To Top