Tomaten

tomaten

Snoeptomaat 19mei

Tomaten zijn vruchtgewassen en behoren tot de nachtschadefamilie, net als de aardappelen. Deze planten moeten bij ons op de moestuin jaarlijks op een aangewezen plek staan in verband met de teeltwisseling en de gevoeligheid voor ziekten.

Zelf ben ik geen liefhebber van tomaten, maar man- en zoonlief wel. En het staat ook heel leuk zo’n plant waar van die rode bolletjes aan blijven groeien. De eerste jaren zaaide ik en aantal potten met snoeptomaatjes en kreeg ik voor op de moestuin plantjes van kennissen. Omdat die tomaten het in 2018 zo goed hebben gedaan, gaan ik in 2019 zelf wat meer tomaten zaaien.

Hoewel we een geweldige oogst hadden, moeten we nog veel leren. Bijvoorbeeld hoe je de planten netjes opbindt en ze niet te groot laat worden.

Tomaten dieven

Om een tomatenplant genoeg energie te geven zodat hij een stevige stengel (stam) krijgt die grote trossen tomaten produceert, dieven we de tomaten planten. Dieven is het verwijderen van uitgelopen okselknoppen (tussen de stengel en het blad). Dit worden nieuwe stengels met bladeren, bloemen en vruchten. Dat kost natuurlijk energie wat ten koste gaat van de hoofdstam en de tomaten die hier aan groeien. Afhankelijk van de groei kan je er natuurlijk voor kiezen om een paar okselknoppen te laten groeien.

Laat de plant echter niet te vol (met blad) groeien zodat er geen zon meer bij de vruchten kan komen omdat ze er dan langer over doen om rijp te worden. Ook is een volle plant gevoeliger voor ziektes.

Hoe dieven we?

Het dieven van tomaten is een simpel karweitje. Je moet er wel op tijd bij zijn, en regelmatig controleren of er geen nieuwe diefjes ontstaan. In de zomer is 1 keer in de week checken echt niet overdreven. Ze groeien supersnel, in een week kan zo’n dief net zo dik worden als de hoofdstam van de tomaat. Dat kost ontzettend veel energie, en die energie kan de plant beter in het maken van lekkere tomaten stoppen.

Soms kan het wel een beetje lastig zijn om de dief te onderscheiden van een normale aftakking. Vooral bovenin de tomatenplant is het druk, met takjes, bloemtrosjes én dieven. De bladeren een beetje uit elkaar halen met de hand geeft een ruimere blik, meestal zie je dan direct welke uitschieter er weggesnoeid moet worden. Ook beneden aan de stam van de plant willen in een later stadium nog wel eens nieuwe dieven ontstaan. Soms zitten blaadjes aan lange stengels, dan kun je twijfelen of het een dief is. Je herkent de dief aan de okselknoppen. Als die er niet zijn is het gewoon een blad. Zie je ze wel, afknippen die handel!

Bij sommige soorten tomaat zie je aan een bloemtrosje ook wel eens stengels en blaadjes verschijnen. Ook die mag je gerust afknippen.

 

 

To Top