Zaaien en oogsten

 

Zaaien en oogsten, het een is nodig voordat je het andere kunt doen.

Maar wanneer begin je met zaaien?? En wanneer kan je oogsten?? Ik wil altijd veel te snel hoor ik, maar ik heb wel een oom die nu (begin maart) al tuinbonen van een centimeter of 5 heeft. Welliswaar onder een eenruiter maar toch, hij zegt ‘ik probeer het gewoon en als het lukt ben ik lekker vroeg’. Vorig jaar had hij ook al heel vroeg spinazie.

 

Zaai en oogst bij een beginnende moestuinder

Maar goed, dat is een ervaren moestuinder en ik ben maar een beginner. Daarom ga ik hier bijhouden wanneer ik wat zaai en hoe dat het doet, zodat ik de volgende jaren er van kan leren. En omdat ik inderdaad zodra het zonnetje begint te schijnen, niet kan wachten, zal er best wel eens wat mislukken. Maar van fouten leer je zegt men 🙂

In 2017 heb ik daarom heb ik begin maart al verschillende kolen, tomaten, bonen en afrikaantjes voorgezaaid in de (pot)grond. En ook in 2018 stond de ‘kas’  naast het huis vol met zaailingen en kon ik na het verspenen andere moestuinders blij maken met verschillende kolen.

De ontwikkeling van de groenten hou ik bij in mijn dagboek. Daarnaast probeer ik per soort wat achtergrond te geven. En de ‘ normale’  voortgang van zaai tot oogst te laten zien. Ik wilde dit per jaar doen, maar afgezien van het feit dat dat niet bij te houden is voor al die pagina’s, worden de pagina’s misschien ook wel saai. Twee jaar is misschien leuk om te lezen, maar dan heb je het ook wel gezien.

Via onderstaande links zijn de gewassen te vinden via de verschillende ‘ families’ waartoe ze behoren:

To Top