Zaaien en verspenen

Meestal begint het als de zon gaat schijnen te kriebelen. Kriebelen om vooral te beginnen met voorzaaien. De afgelopen jaren waren dit vooral kolen, peultjes, tuinbonen en bietjes. Nu kun je peulen en tuinbonen prima per plant in een potje zaaien doordat de zaden vrij groot zijn. Maar de zaadjes van die kolen zijn zo klein en het is makkelijk deze op een soort zaaibedje te zaaien. De zaden worden dan uitgestrooid in een bak waarna je de plantjes gaat verspenen.  Wij zaaien tegenwoordig in vermiculiet. Vermiculiet is een natuurlijk mineraal dat een licht materiaal wordt waarin zaden goed ontkiemen en water en voeding worden gebufferd.

Stap voor stap

Als de zaadjes ontkiemt zijn en 2 nieuwe (echte) blaadjes hebben, kan je ze verspenen. Verspenen is niets anders dan de dicht op elkaar staande ontkiemde plantjes overbrengen naar een eigen potje. Als je de plantjes niet verspeent, hebben ze geen ruimte om te groeien en hun wortels te ontwikkelen.

Zaailingen

Zaailingen in vermiculiet

Verspenen is een voorzichtig klusje, je kan het plantje snel beschadigen omdat het nog kwetsbaar is. Je kan de plantjes daarom het best bij de blaadjes beetpakken zodat het steeltje en de wortel niet te lijden hebben. En niet zoals je ziet op de foto 🙂 Hoewel met een beetje liefde en beleid het plantje wel overleefd. 

Kool verpenen

Verpenen van een kool

Het voordeel van vermiculiet is dat het luchtig is en de plantjes daardoor heel makkelijk loskomen. Heb je in aarde gezaaid dan kan je de grond met een vork een beetje losmaken.

In het nieuwe potje maak je een gaatje waar je het nieuwe plantje in kan plaatsen. Dit kan met een potlood of een verspeenstokje. In dit gat laat je de wortel recht naar beneden zakken, dit mag wat dieper dan hij voor het verspenen stond. Dan kan je de aarde voorzichtig aandrukken en is het wachten tot het plantje klaar is om echt de grond in te gaan. Tijdens dit wachten is het belangrijk om de aarde goed vochtig te houden. Niet te nat natuurlijk omdat het plantje dan kan gaan rotten.

Klaar voor verspenen

Klaar voor verspenen

Overigens zijn niet alle groeten geschikt om te verspenen. Worteltjes, radijsjes en pastinaak bijvoorbeeld niet. Als je de penwortel die zij vormen beschadigd, sterft de plant. Deze zaai je daarom rechtstreeks in de volle grond en dun je uit. Dat uitdunnen is nodig om ze de ruimte om te groeien te geven.

Verpeend planje

Verpeend planje

 

Kolen uitgeplant

Kolen uitgeplant

To Top